Bureau Lotte

illustratie & meer

tekeningen
schilderingen
boeken
curator
meer info
instagram

Liefste lezer,
welkom op mijn website. Hier vind je de dingen die ik maak of heb (mee)bedacht.

kan ik iets voor jou doen? stuur me een mail!
bureaulotte@outlook.com

© Lotte Egtberts (2024)


Bureau Lotte

illustratie & meer

WARP -
Lisette de Greeuw

10 juli - 30 augustus 2020
Solotentoonstelling
SEA Foundation, Tilburg

WARP was een serie solo-tentoonstellingen in de vitrine van SEA Foundation, gecureerd door Michaela Davidova en mij. Deelnemende kunstenaars waren Sabine de Graaf, Lisette de Greeuw, Zhang Peng en Risja Steeghs
Voor WARP nodigde ik Lisette de Greeuw (1990) persoonlijk uit om haar werk te tonen in Tilburg. 

De Greeuw geeft vorm aan haar gedachten, analyses en andere informatiepatronen door een zelfverzonnen systeem, waarbij ze teruggrijpt op borduurpatronen. Deze zeer gedetailleerde patronen kunnen worden ‘vertaald’ en verwijzen dus naar een bepaalde logica. Tegelijkertijd blijven haar systemen gevoelig voor ‘weeffoutjes’. Wat gaat er verloren en wat winnen we als we blijven vertalen? De kijker speelt hierin een belangrijke rol, aangezien deze de schematische tekening interpreteert en misschien dingen toevoegt, of weglaat.

Het werk van Lisette de Greeuw staat in een lange traditie: een waarin de weefkunst geïnterpreteerd wordt  als directe voorloper van de programmeertaal. Waar een binaire computercode uit nullen en enen bestaat, wordt een geweven stuk textiel opgebouwd uit de verticale schering en horizontale inslag. Het domein van de logische programmeertaal wordt tegenwoordig gedomineerd door mannen, maar zijn oorsprong ligt in de textieltraditie - een domein gedomineerd door vrouwen. 

Lees hier mijn inleidende tekst over het werk van Lisette de Greeuw voor SEA Foundation