Bureau Lotte

illustratie & meer

tekeningen
schilderingen
boeken
curator
meer info
instagram

Liefste lezer,
welkom op mijn website. Hier vind je de dingen die ik maak of heb (mee)bedacht.

kan ik iets voor jou doen? stuur me een mail!
bureaulotte@outlook.com

© Lotte Egtberts (2024)


Bureau Lotte

illustratie & meer

Madam Mim Memory

Onderzoeksproject en publicatie
291 mm x 407 mm
Editie: 10
Omslag: risoprint
2016-2018

Met speciale dank aan Kasper Andreasen


Ik begon met Madam Mim Memory in 2016. Geïnspireerd door een foto van een kind dat speelt op een opblaasbare glijbaan in de vorm van de zinkende Titanic, onderzocht ik de idee hoe traumatische historische gebeurtenissen  door de jaren heen worden gereduceerd tot een omhulsel, als een decorum voor een vage herinnering.

Gevangen in de herkenbare beeldtaal van een collectief geheugen, verwijzen deze  omhulsels slechts op oppervlakkige wijze naar de historische gebeurtenis zelf.

Een typisch cultureel fenomeen, die hier in het rijtje past, is de figuur van de heks. Kijk alleen al maar naar de sexy kostuums die je kan dragen voor Halloween: hoe valt zoiets gruwelijks en traumatisch als de heksenjacht in Europa te rijmen met een sexy kostuum?

Deze figuur van de heks manifesteert zich echter niet alleen als een vreemd fenomeen in kostuumontwerp. De ‘heks’ als karakter, met bijbehorende attributen, werd en wordt gebruikt voor politieke, educatieve, erotische en sociale doeleinden. Ze wordt gebruikt als mal, een lege huls waarin men elke intentie kan gieten.
En zo begon ik mijn veelkleurige verzameling vol heksen, of ze nu blij, boos, hels, sexy, kindvriendelijk, descructief, oud, jong, schaars gekleed, onschuldig, christelijk, zingend of stervend waren. Ze verschenen op misogyne protestborden, op gedenktekens, in tv-shows, in vaag pornografische kunst, in stripverhalen, en als boegbeeld van intersectioneel feministen. 

Voor deze publicatie maakte ik complexe digitale collages, waarvoor ik vertrok vanuit mijn bonte verzameling. Letters uit Leipzig en dergelijke verhalen


Ontworpen door Adriaan Van Leuven
115 mm x 297 mm
2016
Klein boekje dat ik samenstelde uit tekeningen en gedichten die ik maakte in  2015 en 2016.